top of page

Bornholm - mijn favorieten!

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden


Eilanden, ik heb er iets mee. Los van het vaste land voelt het vrij en zorgeloos. Het leven lijkt wat overzichtelijker en dorps. En de nabijheid van de zee voelt zo fijn. Deze zomer ruilden we van huis met een gezin op het eiland Bornholm. Het ligt boven Polen en onder Zweden in de Oostzee, maar het is Deens. Hier mijn (onze) tips voor een vakantie op het eiland:


Dorpjes Het eiland bestaat uit zo'n 20 dorpjes. Eigenlijk allemaal prachtig, vooral die aan de kust. Favoriet is Sandvig: weinig toeristen en oooh wat een view. De lunch bij Dideriks Veranda is heel prima, maar vooral het plekje is geweldig. Iets verderop in het dorp kun je op een prachtige plek een ijsje eten bij Sandvig IS Kalas.


Ook in het dorp vind je het Strandhottelet, niet getest, wel fotogeniek.

Iets zuidelijker komt je bij het fijnste strandje van Bornholm: Sandkaas. Met een hele prettige strandbar met heerlijk eten. Het viel me op dat er bijna geen horeca is op en bij de stranden zoals we dat in NL kennen. Maar dit is een fijne uitzondering: Sandkaas Strandbar. Hier een foto van het strandje:Gudhjem Staat in de boeken als mooiste dorp van het eiland en ja, het is er prachtig:


Hasle

Ook een vissersdorp met een bijzonder ontwerp: in de haven is een natuurzwembad gebouwd met een bijzondere architectuur.


In cafe Emajoka eet je met een mooi uitzicht op de haven.
Keramiek

Dit eiland ademt keramiek en vakvrouwschap. Ik gaf veel te veel geld uit aan kopjes en bakjes, maar ooooo wat zijn ze mooi! Deze zijn van de keramikfabriek in Nexo.

KeramikfabrikBij Sandkaas Keramik kocht ik een paar van deze 💙

Inktafdrukken van haring en octopus: JollyFishFace.

In Nyker bracht ik een bezoek aan Jessica van @jollyfishface. Ze is een kunstenares die van lokale vissen inktafdrukken maakt op textiel en die afdrukken weer verwerkt in andere dingen zoals servies en textiel. Ik was onder de indruk, zo'n mooie combinatie van toegepaste kunst.


Fietsen

Het is een redelijk groot eiland en de e-bike was een uitkomst. Vooral de route van Hasle naar Sandvig vond ik adembenemend prachtig. Behalve dan dat ik een stukje lopend de berg op moest. Het eiland is ook heel geschikt om in 5 etappes rond te wandelen!
Eten en de rokerijen


Je eet vooral vis op het eiland en dan de gerookte variant. Op het hele eiland vind je visrokerijen met de typerende bouwstijl.

En dit krijg je dan op je bordje, zooo lekker!Het is een prachtig eiland in de Oostzee en kent hoge kliffen, mooie witte stranden en grote bossen. En zeer fotogeniek ook, onderstaande foto's maakte ik er vorige week:


En hoe kom je er? Met de boot vanaf Duitsland of Zweden. Wij namen de boot vanaf Sassnitz (geen wifi!) en onderweg maakte ik dit drieluik:

71 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

In beeld

Gras!

Σχόλια


bottom of page